6 tips om ZELF je bevalling vast te leggen

Birth Day geboortefotografie

Tip #1 RAW of JPG?

De meeste spiegelreflex en systeemcameraโ€™s hebben de optie om een foto op twee manieren op te slaan: JPG en RAW (ook soms aangegeven als NEF ARW of CR2). Wanneer je je foto’s door een professionele fotograaf wilt laten nabewerken is het fijn als je met je camera in RAW stand fotografeert. Dit is geen must, maar de fotograaf heeft op die manier meer mogelijkheden om de foto na te bewerken zonder teveel kwaliteitsverlies.

Wanneer je zelf niet over een fotobewerkingsprogramma beschikt waarmee je RAW fotobestanden kunt omzetten, doe je er goed aan om de foto’s zowel in RAW als in JPG op te slaan. Veel camera’s bieden die mogelijkheid.
Let wel op dat het fotograferen in RAW veel meer geheugen vraagt en dat je geheugenkaartje dus sneller vol is. Ik adviseer dan ook een geheugenkaartje van minimaal 32 GB.

Geboortefotografie Den Bosch 's Hertogenbosch Birth Day geboortefotografie Cindy Willems

geboortefotografie Breda badbevalling thuisgeboorte Birth Day geboortefotografie Cindy Willems

Tip #2 fotografeer horizontaal

Want zo zien wij zelf de wereld. Horizontale foto’s zijn meer ‘storytelling’ en daardoor meer geschikt voor documentaire fotografie. Ook is er meer bewerkingsruimte. Dat wil niet zeggen dat je niet af en toe je camera mag draaien naar portretstand, maar probeer dit te beperken en ben je hiervan bewust.

Als je het aandurft en er is ruimte voor: ga dan eens op zoek naar creatieve perspectieven. Doe een stapje opzij, blijf niet telkens op dezelfde plek staan en maak gebruik van ‘doorkijkjes’ voor een mooie afwisseling in de reportage.


TIP #3 COMPLEET VERHAAL

Vertel met foto’s het hele verhaal. Zorg dus voor een:
– begin (de ontsluitingsfase, het opvangen van de weeรซn)
– midden (de geboorte en/of de momenten vlak daarna, het doorknippen van de navelstreng)
– einde (controles, eerste voeding, aankleden van de baby)

geboortefotografie Breda thuisgeboorte Birth Day geboortefotografie Cindy Willems

Geboortefotografie Den Bosch JBZ Birth Day geboortefotografie Cindy Willems

Tip #4 ย Context

Zorg dat de beelden wat laten zien van locatie, situatie, tijdstip. Fotografeer de voorkant van het ziekenhuis. De deur met het kamernummer. Maak af en toe een foto van de klok, en/of van de situatie buiten (is de dag inmiddels aangebroken, of de nacht).

Vraag aan het zorgpersoneel of zij misschien af en toe de camera willen pakken, vooral om de momenten van jou en je partner samen vast te leggen. Zij zijn natuurlijk druk met de zorg voor moeder en kind, dus als je het niet vraagt is er een grote kans dat er pas een foto wordt gemaakt als de baby al is geboren.


Tip #5 ย in- en uitzoomen

Hiervoor heb je geen zoomlens nodig. Zelf fotografeer ik 95% van de tijd met een vaste lens. Zoomen kun je prima ‘met je voeten’. Ga verder weg staan met je camera voor een overzichtsshot, en kruip daarna dicht op je onderwerp voor de details.

Geboortfotografie badbevalling Cindy Willems Birth Day Eindhoven

Geboortefotografie Den Bosch 's Hertogenbosch Birth Day geboortefotografie

Tip #6 de geboorte

Het moment van geboorte is natuurlijk een spannend moment. Misschien heeft een zorgverlener ruimte om foto’s te maken zodat jullie dit moment vol kunnen beleven. Mocht je het toch zelf willen proberen, fotografeer dan het moment dat het hoofdje wordt geboren niet frontaal maar vanaf de zijkant of vanuit mama’s perspectief. En als de baby is geboren, focus je dan op de reactie van mama tijdens die eerste ontmoeting met jullie kindje.

bonustip

En vergeet vooral niet… om af en toe je camera weg te leggen of af te geven om samen op te gaan in dit bijzondere moment. Zelf beleven gaat nog altijd vรณรณr het maken van de mooiste foto’s. Want de ervaring van de geboorte van jullie kindje is uiteindelijk toch het allerbelangrijkste!


You did it!

Wanneer jullie de geboortedag van jullie baby zo mooi mogelijk hebben vastgelegd mag je hoe dan ook trots zijn, want dat is een hele prestatie tijdens deze spannende gebeurtenis.

Als je wilt kun je hierna de foto’s professioneel door mij laten nabewerken. Ik geef iedere foto een individuele nabewerking en zorg ervoor dat alles samen straks รฉรฉn mooi geheel vormt.
En mochten jullie dit wensen, dan stel ik voor jullie een prachtig luxe album samen waarbij jullie alle inspraak hebben in het eindresultaat.

Interesse? Leuk, neem gerustย contact met mij op.